måndag 20 april 2009

Nu vill vi läsa om!

”... och nån gammal häxa i Bath hade en bok som man aldrig kunde sluta läsa!”

- Ron Weasley, Harry Potter och Hemligheternas Kammare


För sju böcker sedan öppnade vi omslaget till en värld full av häxkonster och trolldom. En värld som trots magin är väldigt lik vår egen. En värld där problemen faktiskt inte löser sig som av ett trollslag utan där man behöver list, mod och varandra.

Ron Weasley visste vad han pratade om när han försökte få Harry att lämna Tom Riddles dagbok åt sitt öde på Myrtles toalett. Vi är inga gamla häxor i Bath, men vi vet att det finns böcker som blir till något mer. De får en att fördjupa sig i varje detalj och efter ett tag har de blivit lite av en livsstil.

Att träffa andra entusiastiska läsare och umgås med dem är fantastiskt och för många av oss otroligt viktigt. Ibland förstår andra inte riktigt vad det är frågan om. Varför håller vi på så mycket med de här barnböckerna egentligen, va? Det är svårt att förklara, svårt att definiera vad det är som driver en till att engagera sig över något som för många faktiskt är ”bara en bok” eller till och med ”bara en film”!

Samtidigt är det så enkelt. Det är ju den där trollkarlen med knotiga knän och gröna ögon. Han den där Harry. Nu är tiden inne att gå tillbaka till själva berättelsen och det är precis det vi ska göra. Vi ska läsa om böckerna tillsammans. Inte över axeln på varandra utan samtidigt, under samma utsatta tidsperiod.

Närmare bestämt så börjar vi i juni och slutar i december. Det är 214 dagar. (Man kan också säga att det är 18 489 600 sekunder, eller 308 160 minuter eller rent av 5136 timmar.)

Tidsplanen ser därmed ut så här:

Juni - HP1
Juli - HP2
Augusti - HP3
September - HP4
Oktober - HP5
November - HP6
December - HP7

I juni smäller det alltså! Då ska vi börja där det börjar, på Privet Drive 4 med en man i högklackade kängor och en katt som läser skyltar och kartor. Bara 41 dagar kvar tills dess!

Under läsningen kan ni prata om den nuvarande boken med varandra i stort sett vart som helst – på forum, bloggar, i skolan och så vidare. Vi tänker dessutom ordna en email-lista som vi gärna ser många medlemmar på. Det kommer att fungera så att man anmäler sig till den och sedan skickas alla mail kollektivt till varandra. Där kan man ställa frågor, påpeka roliga saker, föra diskussioner eller bara i allmänhet prata om sina läsupplevelser. Vi hoppas på att kunna få det arrangemanget att fungera.

Om någon under läsningens gång vill ordna träffar för de som läser där de bor så är det en enkel sak att lägga in en uppdatering om det här – säg till så får ni lite reklam! Där är mail-listan också ett utmärkt verktyg. Bestäm gärna en dresscode så att ni hittar varandra! (Att ta med boken blir ju naturligt som igenkänningstecken men “medtag röd ros, gärna I knapphålet” skulle vara ballt om någon igenomförde. Just saying.)

Snart är det dags!

Med vänliga hälsningar,

Anna och Maria

3 kommentarer:

  1. AWESOME! :D Samtidigt som ni borde ha stryk för jag kommer inte bli klar med Sagan om ringen-trilogin innan 2009 är slut tack vare detta (och PJ, fjärde och femte bok kommer bli ännu mer lidande). Dessutom lär det bli trean och fyran som får hänga med ut på ett fartyg. Woho! DETTA ÄR JU SUPERBRA!

    SvaraRadera
  2. Det här låter väldigt intressant och roligt :)

    SvaraRadera
  3. Det låter som en väldigt kul grej som jag självkalrt ska vara med på! dessutom brukar ajg alltid läsa mer HP på sommrarna, dels för det rä mer tid för lång läsning utan avbrott och dels för att det varit så trevligt ju att det kommit ut nya böcker på den årstiden. Nu förtiden läser jag o minns, minns väntan spänningen o förväntan.

    Jag skulle väldigt gärna vilja ordna någon slags träff i Östergötlan, närmare bestämt Linköping eller Norköping. Men jag vet inte riktig om det finns intresse för det? Känenr många som tycker om HP men antagligen tycker de flesta att det är för nördigt för att var amed på en träff :( mycket synd tycker ajg själv. Så jag undrar om någon skulel vara intresserad av det, när vet ajg inte men förslagsvis under den här läsperioden i alla fall.

    SvaraRadera